Şu An Buradasınız
Anasayfa > Editörün Seçtikleri > MOTO BIKE EXPO 2017 – Shimano İle Röportaj

MOTO BIKE EXPO 2017 – Shimano İle Röportaj

Moto Bike Expo 2017’de bisiklet piyasasına yaptığı yeniliklerle yön veren firmalardan birisi olan Shimano ile röportaj yaptık. Özellikle bu sene yenilenen Dura Ace Dİ2 ve Shimano’nun yeni grup seti olan Metrea hakkında önemli bilgiler edindik. Ayrıca Shimano’nun bu sene getirdiği en büyük yeniliklerden olan günlük giyime daha uygun bisiklet giysileri üretmesini de inceledik.

Röportajımızda bize Shimano Türkiye’den Mihraç Bayındır yardımcı oldu.

Öncelikle bu sene yenilenen Dura Ace DI2 ve yol gruplarıyla ilgili bilgi verebilir misiniz?

Dura Ace DI2 vardı aslında yeni modeli çıktı , DI2 sistemi baştan aşağı yenilendi. Zincirinden tutun arka aktarıcısına , aynakoluna , vites kollarına hepsi baştan aşağı yenilendi ve iki tane çok büyük gelişim var. Bunlardan bir tanesi power metreli aynakol üretti Shimano Dura Ace ile birlikte , onun dışında arka kaseti artık çok daha büyük dişliye kadar kullanabiliyoruz. Arka değiştirici Shadow teknolojisi ile geliştirildi dolayısıyla janta-tekerleğe daha yakın çarpmalara darbelere daha dayanıklı ve hatta boyut olarak daha küçük olduğu için çarpmadan önce bunu engelleyen Shadow teknolojisi arka aktarıcı yaptı. Bunun dışında vites kolları tamamen daha kompakt daha küçük ele daha iyi oturan hale getirildi. Vites değiştirici (shifterlar) tuşlar çok daha kalın eldivenle bile kolaylıkla kullanılabilmesi için güncellendi. Aynakol yapısı tamamen değişti , daha hafifledi şuanda gerçekten de çıtayı çok yükseğe koydu Shimano bunu söyleyebilirim.

Dura Ace 2017
Dura Ace 2017

Geçen sene yol gruplarında gri renkler ağırlıklıydı bu sene ise tüm setlerde siyah rengi görüyoruz bu sadece tasarımsal mı yoksa başka bir etkisi var mı?

Aynakolda yenilik aynakolun renginden ziyade biraz daha şişkin oldu farkındaysanız , bunun sebebi materyal değişti daha hafif bir materyal kullanıldı sağlamlığı arttırmak için de daha şişkin bir yapı tasarlandı. Renk muhtemelen modayı takip etmek içindir zaten bundan bir kaç sene önce yol bisikletlerinde parlak renkler vardı , son zamanlarda mat renklere doğru bir gidiş var muhtemelen onlara uyum sağlaması için komponentlerde mat (siyah gibi) renklere doğru gitmiştir Shimano diye düşünüyorum.

Shimano Metrea
Shimano Metrea

Metrea grup setinizi gördük kısaca ondan da bahsedebilir misiniz?

Metrea tamamen yeni çıktı yani bir şeyin yeni versiyonu değil baştan aşağı yeniden tasarlanmış , yeniden üretilmiş bir ürün şehir kullanımını hedefliyor. Ama sonuçta her bisiklet bir şekilde şehirde kullanılabilir , Metrea’nın buradaki farkı ise görsel olarak çok şık ve çok sade olması , çok süratli olması ve aynı zamanda hafif ve sağlam olması. Mesela yol bisikleti almak istiyorsunuz sebebi süratli olması , ama sağlam mı? Şehir kullanımı için yeterli değil. Dağ bisikleti alıyorsunuz süratli mi? Sağlam ama süratli değil. Fixed gear ya da bir şehir bisikleti alıyorsunuz , şehir bisikletinin görseli bazılarına anneanne modeli gibi geliyor. Dolayısıyla ben şehirde bisiklete binmek istiyorum , düzgün giyineceğim , bisikletim benim gibi şık olsun ama performansı iyi olsun , hidrolik freni olsun , vitesleri güçlü olsun , jantları güçlü olsun diyorsak Metrea o boşluğa çok güzel oturuyor.

Shimano'nun Günlük Giyim Tarzında SPD Ayakkabıları
Shimano’nun Günlük Giyim Tarzında SPD Ayakkabıları

Metrea’ya uygun olması için sanırım tasarımsal olarak günlük giyime benzeyen ayakkabılarınız var onlardan da bahseder misiniz?

Explorer ve Fusion Concept serisi ile birlikte Shimano sadece ben bu işi yarış amaçlı , spor amaçlı değil de ben bunu ulaşım amaçlı da kullanıyorum ve bunun için dar taytlardan , vücuduma yapışan formalardan giymek istemiyorum , bir yere gittiğim zaman normal birisi gibi görünmek istiyorum diyen kullanıcı için casual ve sport classic giyim tadında yine bisiklet kullanımına uygun koltuk altlarında hava alma yerleri olan , üzerinde gizli reflektör yerleri olan yani tasarımın bir parçası gibi ama reflektörlü olan , çok güzel gömlekler kısa kollu – uzun kollu montlar , pantolonlar , şortlar bununla beraber tabii ki ayakkabılar da tasarlandı. Dışarıdan baktığınızda bağcıklı bence takım elbisenin altına giyebileceğiniz şıklıkta modeller var. Shimano Lifestyle Gear‘dan tüm modellerini görebilir arkadaşlar. Herkes bisiklet kullansın diye yapılan yenilikler bunlar , cep telefonumuzu cebimize koyabiliyorsak özel bir kıyafet giymeden bisikleti kullanırken de kamufle olma mantığıyla tasarlandı bu modeller.

Türkiye’de bisiklet parçaları temini konusu sıkıntılı , Shimano ürünlerini nerelerden temin edebiliriz?

Biz Shimano Türkiye olarak ona belli bir standart getirmeye çalışıyoruz. Her bölgede bir bayii ağı (SSC) kurmaya çalışıyoruz bu bayiilerde belli ürünlerden muhakkak olması gerekiyor. Bu işlem çok hızlı işlemiyor ama bu yolda ilerliyoruz , bu sistem tam kurulduğunda bu SSC’lerde (Shimano Servis Center) tüm ürünleri görebiliyor olacaksınız ama şuan ne yapabiliriz? Shimano sitesinden ürünü bulduğumuzda ve bayiilerde bulamadığımızda direkt Shimano Türkiye’ye yani bizim merkezimize ulaşabilirsiniz. Ben size o ürünün hangi bayiimizde stokta olduğunu ya da bizim stoğumuzda olup olmadığını söyleyip sizi en yakın bayiiye yönlendiriyorum , bir tane çorap için bile biz bunu şuanda yapıyoruz. Ama ilerleyen dönemde öyle sanıyorum ki 2017’nin sonunda en azından her şehirde belli noktalarda belli yapıya sahip , her üründen bulabileceğiniz bayii yapısı tamamlandığında her ürüne daha rahat bir şekilde ulaşabileceksiniz.

Shimano Steps
Shimano Steps

Bu sene elektrikli bisikletler oldukça revaçta Shimano elektrikli bisikletler için neler yapıyor ondan da bahsedebilir misiniz?

Shimano Steps adı altında kranktan destekli son derece kompakt bir elektrik destek sistemi üretiyor. Bunu aslında Shimano 3-4 yıldır üretiyor ama Türkiye’ye yerli üretimle birlikte bu sene geldi. Carraro , Geotech gibi markalar bu ürünü üretiyorlar dolayısıyla Shimano Steps ile birlikte Türkiye’de montaj yapıldığı için fiyatları daha makul oluyor. Avrupa’da şuan on bisikletten bir tanesi elektrikli öyle sanıyorum ki birkaç yıl içinde Türkiye’de de on bisikletten birisi elektrikli olacak. Bizim ürünümüzde 130 kilometre menzil var , çok iddialı. 250 watt nominal güç diyor ama 500 watt istediğinizde size o gücü verebiliyor. 50 n/m torku var motorun bu oran 600cc motosikletin oranıyla neredeyse aynı. Batarya ömrü çok iyi 1000 şarj gibi bir ömrü var , 1000 şarjdan sonra %70 ile hala kullanmaya devam edebiliyoruz ancak 1000 şarjda bugün iki günde bir şarj etseniz 6 yılda kullanım ömrünü doldurabiliyorsunuz neredeyse. Şuanda Türkiye’de ben elektrikli bisiklet istiyorum dediğinizde çok fazla seçeneğiniz yok , Shimano Steps bu konuda ilk akla gelendir.

Top