Şu An Buradasınız
Anasayfa > Makaleler > Bisiklet Zinciri Temizliği Ve Yağlanması

Bisiklet Zinciri Temizliği Ve Yağlanması

Bisiklet Zinciri Temizliği Ve Yağlanması
Bisiklet Zinciri Temizliği Ve Yağlanması

Bisikletçilerin belkide en çok temizliğine dikkat etmesi gereken parçalardan biri olan bisiklet zincirinin temizlenmesi ve yağlanması ile ilgili bazı tecrübelerimizi yazmak istedik. Zincirin temizlenmesi ile başlayıp yağlanmasına giden bu süreçte dikkat edilmesi gereken noktalar mevcut. İşte sırasıyla yapılması gerekenler ve yapılması önerilmeyen işlemler;

Zincir Temizliği Aşama 1 – Dummy Hub

Dummy Hub
Dummy Hub

Öncelikle bisikletimizi sabitlememiz gerekiyor ki rahatlıkla zincirimizi temizleyebilelim. Sonrası için eğer varsa “Dummy Hub” diye tabir edilen jantın çıkarılıp zincirin düzgün bir biçimde dönmesini sağlayan bu ufak aleti bisikletimize takıyoruz. Eğer bu parça elimizde yok ise bu sıkıntı değil ancak jantınızın biraz kirlenebileceğini söyleyebilirim.

 

 

 

Zincir Temizliği Aşama 2 – Zincir Temizleme Aparatı

Zincir Temizleme Aparatı
Zincir Temizleme Aparatı

Temizlik işlemlerini 2.aşamasında şöyle bir alete ihtiyaç duyuyoruz. Bu aparat içine doldurulan sıvı ve içindeki fırçalar sayesinde zincirimizi kolaylıkla temizlememize yardımcı olmakta. Böyle bir aparata sahip olmak zorunlu bir ihtiyaç değil ancak etrafı kirletmeden zinciri temizleme olanağı ve temizleme kolaylığı dolayısıyla tercih ediyoruz.

 

 

 

 

 

 

Zincir Temizliği Aşama 3 – Temizleme Sıvıları

Shimano Degreaser - Yağ Temizleyici
Shimano Degreaser – Yağ Temizleyici

Yağ aşındırıcı birçok ürün olsada bizim tavsiye ettiğimiz bir kaç şey var. Bunlardan ilki Shimano gibi firmalar tarafından çıkarılmış olan yağ temizleyiciler. Bu gibi ürünler direkt olarak yağ çözücü olarak üretildiklerinden epey etkili ve kullanışlılar. Ancak bu gibi ürünleri bulmak her zaman kolay olmayabiliyor. Şimdi gelelim kolay bulunabilen bir yağ çözücüye. Benzin ve mazot, evet araçlarda kullanılan bu yakıtlar aynı zamanda iyi bir yağ çözücü. Bizim tercihimiz mazottan yana. Önceki aşamada gösterdiğimiz zincir temizleme aparatının içine bir miktar mazot koyarak zincirimizi aparata geçiriyoruz. Bir süre zinciri çevirdikten sonra aparattaki mazot ve fırçalar sayesinde zincirimiz yağlardan arınmış oluyor.

Ancak temizleme işlemimiz burada bitmiyor. Zincir temizleme aparatını mazottan temizledikten sonra içine sabunlu köpüklü su doldurup bu işlemi bir kez daha tekrar ediyoruz. Zincir temizleme aparatı yerine sünger kullanarakta zinciri temizleyebilmek mümkün. Mazot ve sabunlu su ile temizleme sonrasında önemli bir nokta zincirin kurulanması. Zincirin sabunlu su sonrasında ıslak kalması durumunda iyice kurulamak gerekiyor ki yağlama düzgün bir şekilde yapılabilsin. Zincirin ıslak kalması durumunda üstünde bulunan sular zincirin paslanmasına sebep olabilir.

Zinciri Yağlama

Shimano Zincir Ve Kablo Yağlayıcı
Shimano Zincir Ve Kablo Yağlayıcı

Yağlama için bir çok seçenek olsa da bizim önerimiz özellikle bisiklet zinciri için üretilmiş olan yağlayıcılar. Bizim bu konuda tercihimiz shimano firmasının üretmiş olduğu zincir ve kablo yağlayıcı. Bir çok kişi yağlayıcı olarak wd-40, makine yağı, motorsiklet zinciri yağ tercih etsede bunlar zincirlerimiz için çokta iyi bir seçenek değil. Sebebine gelecek olursak, WD-40’tan başlayalım. WD-40 aslında bir pas sökücü olmasına rağmen bir çok kişi tarafından zincirleri yağlamakta kullanılıyor. Neden yanlış bir seçenek olduğuna gelirsek. WD-40 pas sökücü özelliğinin yanında yağlayıcı özelliğide var ancak WD-40 çok ince bir yağa sahip. Bu ince yağ kullanım sonrasında çok çabuk toz toplayıp üstünde biriken tozlardan dolayı zinciri aşındırmaya başlıyor. Ayrıca zincir üstünde uzun süreli kalmayıp sürekli zinciri yağlamak gerekiyor. Diğer bir tavsiye etmediğimiz yağ ise gres yağ. Gres yağ genellikle hareketli aksamların temas noktalarında bulunan sabit noktalara sürülmekte. Yağ sabit bir yüzeyde olduğundan çok uzun süreler dayanmaktadır. Gres yağ sudan etkilenmez ancak toz ve kirden etkilenir bu yüzden kapalı aksamlarda tercih edilmektedir. Ayrıca ruble ve zincire sürülmesi durumunda bisiklette belirgin düzeyde yavaşlama görülebilir.

Top