Şu An Buradasınız
Anasayfa > Makaleler > Toplu Bisiklet Sürüşleri

Toplu Bisiklet Sürüşleri

Bisikletle Toplu Sürüş
Bisikletle Toplu Sürüş

Bisiklet her ne kadar tek başına yapılan spor gibi görülsede aslında grup sürüşleri ve kalabalık sürüşler bisiklet sporunun en önemli parçasıdır. Her ne kadar tek başınıza antrenman yapsanız da elbet birgün bir grup sürüşüne katılmanız gerekecektir.

Bu yazımızda “Grup sürüşlerinin faydaları nelerdir?” , “Grup sürüşlerinde nelere dikkat etmeliyim?” sorularının cevaplarını vermeye çalışacağız.

Grup Sürüşlerinin Faydaları

Bisiklet sosyal bir aktivitedir , grup sürüşleri ile yeni arkadaşlar edinebilir ve çevrenizi genişletebilirsiniz. Aynı zamanda grup içerisinde sürüş yaparak bisiklet sürüş kurallarına daha çabuk adapte olabilir , sürüş sırasında “Neyi yanlış yapıyorum?” sorusunun cevabı daha kolay bulabilirsiniz.

Grup sürüşlerinin bir diğer önemli noktası ise trafikte farkındalıktır. Tek başınıza trafikte yol almanız oldukça zor olacakken kalabalık bir bisiklet grubunun trafik içerisinde ilerlemesi daha kolaydır.

Grup Sürüşlerinde Nelere Dikkat Etmeliyiz?

1- Bisiklet Hakimiyeti

Eğer bir grupla birlikte ilk defa sürecekseniz öncelikle bisikletinizin (büyük oranda gidon) hakimiyetinizden emin olmalısınız. Grup sürüşlerinde yakın çevrenizde bir çok bisikletçi olacağı için anlık bir hatanız hem sizi hem de grubu büyük bir tehlikeye atabilir.

2- Güvenlik Ekipmanları

İlk önemli nokta güvenlik ekipmanlarının temini , aslında güvenlik ekipmanları grup sadece grup sürüşü için değil , bisiklet üzerinde olduğumuz her saniye gereklidir ama grup içerisindeki sürüşlerde zorunluluktur diyebiliriz. Güvenlik ekipmanlarını açmak gerekirse kask , ışıklandırmalar ve fosforlu tekstil ürünleri diyebiliriz. Bu ekipmanlar sayesinde hem olası bir kazada alacağımız zarar mümkün olduğunca azaltılacak hem de trafik içindeki farkındalığımız artacaktır.

Kask
Kask
3- Bisiklet Sürüşünde İkaz Hareketleri

Grup içerisinde sürüş yaparken gerek görüş kısıtlılığı sebebiyle bazen tehlikeleri ve gideceğimiz yön hakkında bilgi sahibi olmayabiliriz. Hem bu sebeple hem de birbirimizi tehlikelere karşı korumak için işaretleri kullanmak gerekir. Genellikle işaretleri grubun lideri verir ancak bunu en arkadakine kadar ulaştırmak zor olacağı için grup içindeki tüm üyelerin işaretlendirmeleri bilmesi gerekmektedir.

Bisiklet Sürüşünde Bilgilendirme İşaretleri
Bisiklet Sürüşünde Bilgilendirme İşaretleri
4- Grubun Performansına Uymak

Bisiklet sporuna yeni başladıysanız ve spor geçmişiniz yoksa uzun kilometreli ve yüksek performanslı sürüş yapan gruplara katılmanız sizin için doğru olmayacaktır. Grup içerisinde öncü ve artçılar grubu yönlendirecektir , öncüler geçilmemeli ve artçıların arkasında da kalınmamalıdır. Mümkün olduğunca kendi seviyenizdeki gruplarla sürüşe çıkmaya özen gösterin.

5- Ani Hareketlerden Kaçının

Sürüş anında çukurlardan kaçmak için veya tehlikeli bir durumda ani manevralardan mümkün olduğunca kaçının. Bu gibi durumlarda öncelikle ikaz hareketi ile arkanızdakileri uyarmaya çalışın. Aynı zamanda ani frenlemelerden kaçının ve duracağınız veya yavaşlayacağınız anda gruba bunun bilgisini verin.

6- Bisiklet Bakımı – Tamiri

Bisikletinizde sürüş yaparken mekanik problemler ile karşılaşabilirsiniz , en basitinden lastiğiniz patlayabilir , zinciriniz atabilir. Bunun gibi durumlarda grubu bilgilendirerek yavaşça müsait bir yere doğru çekilmeniz , ardından yapabiliyorsanız onarımınızı yapmanız gerekir. Her bisikletçi en azından lastiğe yama yapmayı , iç lastik değiştirmeyi bilmelidir. Yanınızda bu onarımları yapacak ekipmanları taşımalısınız.

Top