Şu An Buradasınız
Anasayfa > Makaleler > Şehirde, Şehir Bisikleti

Şehirde, Şehir Bisikleti

Şehirde, Şehir Bisikleti
Şehirde, Şehir Bisikleti

Bisiklet sürmeye heveslenen bir çok kişi bisiklet satın alma aşamasında etrafında ki bisiklet kullanıcılarından tavsiyeler istemekte, ve bu doğrultuda alacağı bisiklete karar vermektedir. Bu aşamada kişinin aldığı tavsiyeler genellikle tavsiyesini aldığı kişinin kendi kullandığı bisiklet türü ile örtüşmektedir. Açıklamak gerekirse dağ bisikleti kullanan aldığı tavsiye kişinin dağ bisikleti alması gerektiği konusundadır. Buradaki sıkıntı ise çoğu kişinin bisikletini şehirde kullanacak olmasına rağmen ona, dağ bisikleti önerilmesidir.

Dağ bisikleti, adı üstünde dağ, toprak ve bozuk arazilerde kullanım için tasarlanmıştır. Çukurlu ve bozuk araziler için kullanılan amortisörler, yola daha iyi tutunması için geniş ve dişli lastikler kullanılmaktadır. Bir çok kişinin bisiklet şehirde kullanılacak bile olsa “yollarımız zaten bozuk, dağ bisikleti al” düşüncesi son derece yanlıştır.

Neden yanlış olduğuna gelecek olursak; dağ bisikletlerinde ki kaba ve heybetli görünümün hiç bozulmayacağı veya zarar görmeyeceği gibi bir algı yaratmasıdır. Örneğin; genellikle ucuz dağ bisikletlerinde gördüğümüz demir veya çelikten yapılma arka amortisör son derece gereksiz, ağırlık yapan ve bisikleti süren kişinin enerjisini emen bir parçadır. Yüksek fiyatlı ve profesyonel dağ bisikletlerinde ki amortisörler ile karşılaştırılamaz bile. Ayrıca yine ucuz bisikletlerin demirden yapılması kaliteli hissiyatı vermektedir. Ancak alüminyum bisikletlerden daha ağır ve sağlam (çoğu kullanıcıya göre) gözükmesine rağmen uzun süreler sonunda paslanmaya başlaması kaçınılmazdır.

Diğer bir husus olan geniş ve dişli lastik ise, bol topraklı yolda yola tutunma oranı sayesinde son derece avantajlı iken şehirde asfalt yollarda son derece dezavantajlıdır. Geniş olması ve dişli olması asfalt yolda sürtünmeyi arttırmakta ve bisiklet sürücünün daha fazla enerji harcaması gerekmektedir. Bisikletin yapısı gereği daha ince lastiklerle kullanılması uygundur. İnce ve slick (dişsiz lastikler) daha az sürtünme oranına sahiptir. Bu daha az sürtünme sayesinde dağ bisikletine göre daha az enerji harcayarak daha fazla mesafeler kat edebiliriz.

Şehir bisikletleri çoğu kişinin ön yargısına rağmen, kalitesiz veya bozuk yollarda kullanılmayacak bisikletler değildir. Şehir bisikletlerinin bozuk arazilerde kullanımında çoğu durumda bir sıkıntı yoktur. Geniş çukurlardan geçmedikçe, bisiklet sert darbeler almadıkça sıkıntı yaratacak bisikletler değillerdir.

Düzenli kullanımda yolları bozuk olan güzergahlarda bisiklet sürecekseniz ön maşanızın amortisörlü ve daha önemlisi kilitli maşaya sahip bir model olması avantajlı olabilir. Kilitli bir maşada asfalt yollarda kilitli olarak kullanarak enerjinizin maşa tarafından emilmesini engellemiş olmakla beraber, bozuk arazilerde maşanızın kilidini açarak yoldaki bozukluklardan dolayı daha az titreşim hissedip daha kaliteli bir sürüş gerçekleştirebilirsiniz.

Bu yazımızda yeni bisiklet alacak olan ve dağ-şehir bisikleti arasında kalanlar için bir kaç karşılaştırma yapmak istedik. Dileriz seçiminizde faydası olur.

Top