Şu An Buradasınız
Anasayfa > Makaleler > Ferdi Bisiklet Lisansı Nasıl Çıkartılır?

Ferdi Bisiklet Lisansı Nasıl Çıkartılır?

Ferdi Bisiklet Lisansı Nasıl Çıkartılır?Baharın gelmesiyle beraber bazı bisiklet yarışlarının tarihleri belli olmaya başladı ve birçok kişi bu yarışlara katılmak için merakla yarış tarihlerini bekliyor. Ancak bu yarışlara katılmanın bir ön koşulu var, bu da bisiklet lisansı. Geçtiğimiz senelerde federasyon dışında yapılan bisiklet yarışlarında bisiklet lisansı gerekmiyordu. Bunun yerine sağlık raporu ile yarışlara katılmak mümkündü. Ancak bu sene federasyon dışındaki yarışlarda sağlık raporunun yeterli olmayacağı bisiklet lisansı gerektiği gibi söylenti dolaşıyor. Bu henüz tam olarak belli değil. Federasyondan ya da organizasyonu yapan kişi ve kurumlardan bunun hakkında teyit edilmiş bir bilgi mevcut değil. Ancak bisiklet yarışlarına katılma gibi bir düşünceniz var ise lisans çıkartmanızı tavsiye ediyoruz. Bisiklet lisansı çıkartmak çokta zor bir işlem değil sizler için bu aşamaları derledik.

1- Sağlık Raporu Almak

Bisiklet lisansı çıkartmak için en temel şart sağlıklı bir birey olmak. Bu yüzden ilk olarak sağlıklı olduğunu teyit etmeniz gerekiyor. Bu en başta sizin için çok önemli bir adım. Eğer sağlığınız ile ilgili bir sıkıntınız var ise spor yapmak, bisiklet sürmek sizin için tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Sağlık raporunu aile hekimlerinden alabilmek şuan için mümkün. Aile hekimine gittiğinizde sporcu lisansı çıkarmak istediğinizi söylediğinizde size sporcu olabilir raporu veriyorlar. Ancak aile hekimlerinden alınan raporlarda sağlığınızla ilgili yeteri kadar tetkik yapılmıyor. Bizim önerimiz en azından kalp ritminin ölçülmesi (EKG) ve nefes testinin yapılmasını içeren bir sağlık kontrolü yaptırmanız.

2- Tescil Fişi Doldurmak

Sağlık raporumuzu aldıktan sonra yapmamız gereken şey sporcu lisansına başvurmak için tescil fişi doldurmak. Tescil fişi, sporcu olabilmek için başvurduğunuz resmi evraktır .Tescil fişini kimlik bilgilerinize göre doldurunuz. Tescil fişinin bilgisayar ortamında doldurulması zorunludur. Tescil fişine ait olan belgeyi aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.

3- Vesikalık Fotoğraf

Sağlık raporumuzu çıkarttıktan ve tescil fişini doldurduktan sonra lisansımızı çıkartmaya neredeyse hazırız. Son olarak gereken şey ise vesikalık fotoğraf. Bisiklet lisansı çıkartmak için en az 2 tane vesikalık fotoğraf gerekiyor. Bunlardan 1 tanesi tescil fişine ve 1 taneside lisansınıza yapıştırılıyor. Vesikalık fotoğrafın geçerli olabilmesi için son 6 ay içerisinde çekilmiş olması önemli.

4- En Yakın Gençlik Hizmetleri Spor Müdürlüğü’ne Gitmek

Evraklarımızı eksiksiz tamamladıktan sonra artık gidip bisiklet lisansımızı çıkartmaya hazırız. Bisiklet lisansını Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı olan Gençlik Hizmetleri Spor Müdürlüğü’nde çıkartıyoruz. Bunların dışında bazı belediyelerin spor işleri müdürlüğü de Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı olarak lisans işlemlerini yürütüyor. Bulunduğunuz ilin Gençlik ve Spor Bakanlığı internet sitesine girerek size en yakın lisans işlemleri yapan yerlerin listesine ulaşabilirsiniz.

Bisiklet Lisanslı Vize İşlemi

Eğer daha önce bisiklet lisansı çıkartmış iseniz ve bu lisansın geçerlilik tarihi dolmuş ise vize işlemi yaptırmanız gerekiyor. Bunun için gerekli evraklar ise şöyle;

  • Sağlık Raporu
  • Daha önceki bisiklet lisansınız
  • 1 adet vesikalık fotoğraf
  • Vize Formu

Vize formunu doldurduktan sonra 1 adet vesikalık ve eski lisansınız ile size en yakın Gençlik ve Spor İşleri Müdürlüğü’ne giderek vize işlemi yaptırabilirsiniz.

Bisiklet Lisans Çıkartmak İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

1- 18 Yaşından Küçükler Bisiklet Lisansı Çıkartabilir Mi ?

Evet, 18 yaşından küçükler bisiklet lisansı çıkartabilir.Bunun için tescil fişinde bulunan veli izin belgesi kısmının kişinin velisi tarafından doldurulması gerekmektedir.

2- Bisiklet Lisansı Ne Kadar Süre İle Geçerli ?

Bisiklet lisansları senelik olarak çıkartılır ve sene sonunda geçerlilik tarihi sona erer.Sene başında Gençlik ve Spor İşleri Müdürlüğü’ne giderek vize işlemi yaptırmanız gerekmektedir.

3- Bisiklet Lisansı Çıkartmak Ücretli Mi?

Hayır, bisiklet lisansınızı ücretsiz olarak çıkartabilirsiniz.

4- Aile Hekiminden Alınan Sağlık Raporu Bisiklet Lisansı Çıkartmak İçin Yeterli Midir?

Evet, aile hekiminden aldığınız rapor ile bisiklet lisansı çıkartabilirsiniz.

 

Tescil Fişi: Buradan İndirebilirsiniz

Vize Formu: Buradan İndirebilirsiniz

Top