Şu An Buradasınız
Anasayfa > Duyurular > Alaiye Şehitlerini Anma Günü Bisiklet Turu | 17 Kasım

Alaiye Şehitlerini Anma Günü Bisiklet Turu | 17 Kasım

Alaiye Şehitlerini Anma Günü Bisiklet Turu | 17 Kasım
Alaiye Şehitlerini Anma Günü Bisiklet Turu | 17 Kasım

Çatalca Kaymakamlığı’nın her yıl düzenlediği Alaiye Şehitlerini Anma Günü’nde ÇADOSK olarak bisiklet gruplarıyla ve bisiklet sevdalısı genç yaşlı tüm dostlarla Dağyenice köyü yakınlarındaki Alaiye Şehitliğine bisiklet turu düzenliyoruz.
Toplanma Tarihi ve yeri: 17 Kasım 2018, Çatalca Cumhuriyet Meydanı
Toplanma saati: 8.30 Hareket Saati: 9.00
Şehitlikte saat 10,30 da Alanya’dan gelecek olan misafirlerinde katılacağı resmi tören düzenleneceğinden Çatalca’dan saat 9,00 da kesin hareket edilecektir.
Tur programı: Çatalca Cumhuriyet Meydanında toplanıp saat 9.00 da hareket ederek Gökçeali, Subaşı, Kestanelik, Çanakca, Dağyenice, Alaiye Şehitliği toplam mesafe 23 km. Burada tören yapılıp yemek ikramı yapıldıktan sonra;
Dönüş: Dağyenice, Çanakça, Kestanelik, Örcünlü, Nakkaş (burada Şehit Albay Gökhan Peker Şehitliği ziyaret edilecek), İzzettin, Çatalca’ya varış 27 km.
Toplamda 50 km.lik bisiklet yolculuğu olacaktır.
Tur esnasında yol güvenliği için trafik escortu olacaktır. Tüm bisikletçilerin emniyet için kask takma zorunluluğu vardır. Bu yolculuk bir yarış değildir. Herkesin aynı tempoda toplu bir şekilde zaman zaman öncülerin arkadan gelenleri bekleyerek organize olacağımız bir bisiklet yolculuğu olacaktır .
Toplam tur mesafesi bakımından 18 yaşından ufaklar için pek uygun olmayabilir.
Alaiye Şehitliğinin kısaca tanıtımı şöyledir;
Çatalca’ya 18 km. uzaklıktaki Alaiye Şehitliği, Çatalca’da şehit düşmüş askerlerin anısına yapılmıştır. Balkan Şavaşları sırasında Osmanlı, kendisinden ayrılarak ayaklanan Bulgaristan, Yunanistan, Sırbistan ve Karadağ Devletlerine karşı savaşa girdi. Düşman Çatalca’ya kadar ilerledi. Anadolu’nun farkı şehirlerinden cepheye koşan 657 askerden 157’si Alanya’dan (Alaiye) gelmişti.Bir gece önce düşmanı püskürten yol yorgunu Alaiye Redif Taburu, 17 Kasım 1912 tarihinde Dağyenice Köyü civarında, mevzilerde konuşlanarak dinlenmeye başladı. Mevzilere sızan Bulgaristan askerleri sürgü hücumu ile uykudaki Alaiye Taburuna saldırarak 657 askeri şehit etti. Bu büyük kayıptan sonra Bulgar kuvvetleri büyük hezimete uğratıldı.
Çatalca’daki Alaiye Şehitliği bizlere, vatan savunması yaparken hayatlarını kaybeden askerlerin ölümsüz olduğunu her gün hatırlatmaktadır.

Etkinliğe Facebook üzerinden ulaşmak için tıklayınız.

Top